Saturday, December 10, 2016

Tutorial tukar blogspot.my ke blogspot.com

Cara elak blogspot.com  bertukar kepada blogspot.mySebelum ini saya telah menerangkan kepada anda berkenaan kesan akibat redirecting blogspot.com kepada domain khusus negara tempat di mana ianya dibaca. Untuk contoh jika anda membacanya di Malaysia, maka ianya akan berubah menjadi blogspot.my, jika ianya dibaca di United Kingdom maka domain khususnya menjadi .uk. Kesan penukaran domain ini boleh anda baca di link  [Tukar blogspot.my ke blogspot.com] untuk anda faham apakah kesan-kesan yang menjejaskan blog anda.

Tutorial cara tukar domain blogspot.my kembali kepada asal dari blogspot.com seperti contoh dibawah. Cuba ikuti langkah-langkah yang berikut;

1. Buka Template >> Kemudian Edit HTML >> Edit template.
2. Cari code <head>
3. Salin html code di bawah ini dan letakkannya betul-betul selepas code <head>.

<script type="text/javascript">
var blog = document.location.hostname;
var slug = document.location.pathname;
var ctld = blog.substr(blog.lastIndexOf("."));
if (ctld != ".com") {
var ncr = "http://" + blog.substr(0, blog.indexOf("."));
ncr += ". blogspot.com/ncr " + slug;
window.location.replace(ncr); }
</script>

4. Kemudian Save template. Lihat hasilnya di blog anda.

Jika setelah anda meletakkan html code tersebut tidak berjaya, anda boleh gantikan html code di atas dengan html code yang saya letakkan pada link ini [HTML code elak perubahan domain]. Ianya html code sedikit berbeza daripada html code di atas dan ianya mungkin match dengan blog anda.

Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati dan sebagainya yang secara jelas menyalahi Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 [Akta 588] - SKMM.

Secebis mutiara kata adalah cermin diri, seribu bahasa lambang peribadi.

Don't hesitate to contact me at azlan7783@gmail.com for any review, advertorial or anything else.
EmoticonEmoticon