Ruang Iklan

Cara menguji mobile friendly blog

https://testmysite.thinkwithgoogle.com/, bilalelakiberbicara.comPada masa ini, pembaca blog disasarkan kepada pembaca yang menggunakan mobile handphone berbanding laptop atau desktop. Oleh itu sekiranya sebuah blog mengambil terlalu banyak masa loading ketika dibuka, besar kemungkinan pembaca blog akan segera meninggalkan blog tersebut tanpa membaca langsung. Secara kebetulan, pelayar Google saya menunjukkan notifikasi untuk menguji tahap mobile friendly sesebuah blog. Apalagi, saya pun cuba menguji kelajuan blog Bila Lelaki Berbicara ini untuk mengetahui tahap kelajuannya.

Melalui perisian Think With Google, pemilik blog boleh semak kelajuan seperti langkah-langkah seperti dibawah. Pertama, buka link Mobile Website Speed Testing Tool - Google. Bila pihak Google sendiri yang menganjurkan perisian ini, tentunya pemilik blog lebih yakin untuk mencubanya kerana Google adalah pelayar paling popular berbanding enjin carian yang lain.

Selepas membuka alamat laman perisian di atas, anda akan lihat seperti dalam gambarajah di bawah. Lalu masukkan alamat blog anda seperti yang saya lakukan untuk blog ini dan tekan TEST NOWKemudian, tunggu laman blog anda diuji oleh pihak Google.

Hasilnya bagi laman blog Bila Lelaki Berbicara adalah seperti di bawah. Ada beberapa perkara yang perlu saya baiki untuk meningkatkan tahap kelajuan blog. Ada tiga keputusan berbeza iaitu Mobile Friendliness, Mobile Speed dan Desktop Speed. Untuk yang pertama adalah berkaitan jenis template yang saya gunakan. Jadi template yang saya guna sangat mobile friendly.

https://testmysite.thinkwithgoogle.com/, bilalelakiberbicara.com

Manakala bagi keputusan Mobile Speed nampaknya masih perlu diperbaiki seperti dalam butiran laporan yang dinyatakan pada gambarajah di bawah.

https://testmysite.thinkwithgoogle.com/, bilalelakiberbicara.com

Dan yang paling menarik sebenarnya, saya masih belum faham dan tahu cara untuk memperbaiki bagi perkara-perkara yang dinyatakan kecuali mengecilkan saiz gambar yang ingin kita masukkan dalam artikel dengan mengecilkan saiz imej sesuai untuk Web. Sebelum ini saya ambil sahaja dalam file dan terus upload. Rupanya ada kesan pada kelajuan blog. Selepas ini terpaksalah Optimize Image terlebih dahulu. Jadi, anda boleh cuba juga untuk meningkatkan kelajuan blog supaya lebih mobile friendly agar tidak mengambil terlalu banyak data pembaca blog ketika loading.

10 Comments

Saya dapat 98% for mobile friendly, tapi speed memang poor ,adeh

Kena repair mana yang patut tu...

Owh.. Sha pun tak pandai nak optimize kan..
selalunya terus upload je.. Sama ada dari hp ataupun pc..

Boleh check berat ke tak... Kalau ok2 tu tak yah adjust...

Sy pula dapat 97 % mobile friendliness, mobile speed 71% dan desktop speed 47%. Baru send email utk tgk report. Huhu.

Terima kasih share info ini. terbaik. :D

97% tu sebab template, mobile speed selepas kita isi semua widget... boleh lah plan kurangkan bebanannya kan... hehe

http://belogsjm.blogspot.com/2017/03/mobile-website-speed-testing-tool-google.html

Sama-sama galaksi... Moga bermanfaat...

Secebis mutiara kata adalah cermin diri, seribu bahasa lambang peribadi. Paku dulang paku gelas, tinggalkan jejak untuk dibalas.
EmoticonEmoticon