Tugas ibu bapa tugas guru

Tugas guru adalah mendidik. Mendidik supaya anak murid cerdik dalam pendidikan dan elok sahsiah diri seorang murid. Bermula jam persekolahan, guru mengambil peranan ibu bapa dalam memberikan segala ilmu yang ada kepada anak murid dan membantu membentuk sahsiah diri muridnya. Istilah membantu saya gunakan dalam entri kali ini.

Pengalaman berkursus di Fukushima, Japan

Peluang sekali lagi bagai menunaikan impian saya sejak kecil. Meminati Naruto dan deretan watak kartunnya, impian menjejakkan kaki ke Japan tercapai apabila ditawarkan sekali lagi untuk mengikuti kursus selama seminggu di Fukushima. Fukushima adalah satu daerah yang ditimpa bencana letupan loji kuasa nuklear akibat gempa bumi dan tsunami pada tahun 11 Mac 2011, jam 14:46 petang. Kursus telah dijalankan pada bukan Oktober 2013. Anda boleh baca maklumat selanjutnya melalui enjin carian Google  jika ingin mengetahui kejadian ini. Allah SWT menciptakan dunia, dan dia berhak ke atasnya.

Blogger terpaksa menjadi ikon

Blogger adalah kata ganti nama diri bagi seorang penulis blog. Biar apapun kategori sebuah blog itu dibangunkan, setiap blog tentunya mempunyai pengisian maklumat dan informasi tertentu untuk dikongsi kepada pembaca agar bermanfaat. Blog ini terhasil melalui pelbagai peringkat pembaharuan bagi tujuan berkongsi sebanyak mungkin informasi dengan harapan memberi solusi kepada kesulitan pembaca.

Pengalaman berkursus di China

Berkesempatan berkursus di Beijing, China membuka mata saya tentang dunia luar. Pada waktu yang singkat, saya dapat melihat bagaimana perbezaan budaya dan cara hidup di negara China yang tentunya satu pengalaman berharga dalam hidup saya. Terima kasih kepada bekas bos dan majikan saya di Agensi Nuklear Malaysia kerana mengusulkan nama saya sebagai salah seorang peserta kursus di Beijing, China pada tahun 2012.

Recaptcha i'm not robot menyusahkan

Baca tajuk entri saya pasti anda sudah dapat membayangkan perihal yang saya akan ulas pada kali ini. Ya, I'm not robot pada ruangan komen yang kebanyakkan blogger memasangnya. Terdapat pro dan kontranya dalam mengaktifkan ciri-ciri recaptcha i'm not robot pada ruangan komen.

Ubat demam cucuk punggung

Paracetamol Suppository 125mg, ubat demam anak, cucuk punggung,Ubat cucuk punggung disebut suppository dan ianya digunakan pada waktu anak sukar memakan ubat jenis cecair. Terdapat dua jenis ubat masuk punggung yang kerap disimpan oleh ibu bapa di rumah iaitu ubat demam dan ubat tahan sakit yang boleh digunakan untuk menurunkan suhu dengan cepat. Entri ini adalah panduan asas bagi mengetahui jenis ubat demam yang diberikan oleh pegawai perubatan sahaja.

Nasihat ibu bapa pada anak

Ibu melahirkan tuannya tanda dunia hampir kiamat. Seringkali kita dengar kata-kata tersebut. Ucapan itu bukan kosong tetapi memberi peringatan jelas kepada kita bahawa perkara itu memang sudah lama berlaku. Dalam kes terkini kita boleh saksikan bagaimana anak-anak muda berbasikal dilanggar oleh sebuah kereta dan menyebabkan kemalangan maut dan ngeri yang berlaku di Johor Baharu. Punca kemalangan motorsikal berlaku

Cara susun barang kedai runcit

Sesiapa pun pasti pernah masuk ke dalam kedai runcit walau pun hanya membeli sebungkus gula-gula. Kedai runcit tidak seperti pasaraya. Keluasannya kecil dan biasa terdapat di bangunan lot kedai atau pun di kawasan kampung, pinggir bandar. Ketika pasar raya besar membangun semakin hampir dengan kawasan perumahan, kedai runcit tetap memiliki pelanggannya sendiri. Tidak hairanlah banyak kedai runcit masih dapat bertahan walaupun keuntungan tidak seperti dahulu.

Merantau untuk hidup sendiri

Saya merantau untuk hidup sendiri. Hidup merantau di negeri orang. Jauh di sudut hati berat mahu meninggalkan ibu bapa tersayang. Namun apakan daya, takdir telah membawa saya sejauh ini di perantauan. Semenjak saya berada di tingkatan satu lagi, saya sudah kerap berjauhan daripada keluarga. Niat hati mahu berada dekat disamping ibu. Rasa masakannya setiap hari. Namun kini sudah beristeri. Masakan isteri makanan ke syurga. Rasa masakan ibu ibarat menu hotel. Jarang-jarang dapat makan dan eksklusif. Tersimpan di hati juga ingin meringankan kudrat bapa, apatah lagi beliau sudah berumur. Kekuatannya bukan sama macam dahulu. Tapi apakan daya. Saya merantau untuk hidup.

Punca kemalangan motorsikal berlaku

Saban tahun, peratusan kemalangan maut yang melibatkan motorsikal tidak menampakkan keberkesanannya. Pelbagai kempen keselamatan jalan raya telah dijalankan termasuk operasi penguatkuasaan oleh pihak polis. Kemalangan jalan raya melibatkan motorsikal tetap berlaku. Di mana silapnya? Umum mengetahui, motorsikal adalah jenis pengangkutan yang memudahkan tetapi sukar dikendali jika berhadapan situasi mencemaskan oleh kerana pemandu dan pembonceng tidak dapat dilindungi seperti berada dalam kenderaan berbadan seperti kereta, lori dan sebagainya.

Pengalaman kerja bahaya nuklear radioaktif

simbol nuklear, simbol radioaktif, radioactive signage, nuclear signageMungkin sebelum ini, anda keliru dengan majikan tempat saya bekerja. Entri sebelum ini Nuklear Malaysia: Kerjaya kakitangan awam saya maklumkan saya mendapat tawaran bekerja sebagai kakitangan awam di Agensi Nuklear Malaysia Bangi-Dengkil. Baru semalam saya post berkenaan dianugerahkan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2016. Takkan baru bekerja sudah boleh dapat anugerah APC kan? Dalam ruangan komen entri sebelum ini saya telah maklumkan bahawa saya sedang mengejar pengalaman kerjaya saya hingga sampai ke kerjaya saya yang terkini. Pengalaman kerja klinik, menjadi penternak kambing, kerja di Nuklear Malaysia telah dan akan saya kongsikan kepada anda.

Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2016

Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2016, anugerah perkhidmatan kakitangan kerajaanAlhamdulillah pada saat ini, baru terbuka hati ingin menulis tentang Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2016 kakitangan kerajaan. Sebenarnya telah lama saya draft entri ini dalam fikiran saya. Selain itu saya juga menunggu kepastian kelulusan daripada Mesyuarat Panel Jabatan berkenaan perkara ini. Apa itu Anugerah Perkhidmatan Cemerlang? Anugerah Perkhidmatan Cemerlang atau lebih dikenali sebagai APC adalah penghargaan yang diberikan oleh kerajaan kepada kakitangan awam bagi tahun semasa dinilai atas sebab khidmatnya.

Idea menulis artikel datang dan pergi

idea menulis artikel, idea menulis entri, menulis artikel, membuat blog artikel

Kerap kali saya mengalami situasi ilham dan idea menulis artikel untuk blog datang dan pergi. Sebelum memegang keyboard, rasa macam bersusun idea untuk membuat entri blog. Bila tiba saat memegang keyboard, semua idea hilang. Bila hilang idea, mula lah buat entri yang lebih kurang dan point tidak cukup kuat.

Antara tulah daulat dan balasan

Titisan air mata ibu bapa, ibu bapa menangis kerana anak, derhaka pada ibu bapaTulah, daulat dan balasan membawa maksud yang hampir sama. Mungkin setiap negeri menggunakan istilah yang berbeza. Kebiasaannya yang saya guna di Johor adalah daulat tetapi bahasa pasarnya dolat. Contoh ayat yang kerap diucapkan "Daulat dengan mak! Orang tua cakap tak nak dengar". Penggunaan tulah, daulat dan balasan merujuk kepada kesan buruk yang berlaku sejurus melanggar ketetapan, halangan, peraturan atau arahan daripada pihak tertentu. Pihak tertentu boleh jadi sesiapa pun.

Contoh teks ucapan program sekolah

Contoh teks ucapan program sekolah, contoh teks, teks ucapan program sekolahPagi tadi telah selesai satu program di sekolah tadika anak. Majlis suai kenal antara ibu bapa dan Jawatankuasa Penyelaras Tadika Perpaduan (JPTP) a.k.a PIBG jika di sekolah rendah, sambutan hari lahir murid (Jan dan Feb) serta majlis perpisahan pegawai penaung JPTP. Alhamdulillah program berjalan dengan lancar dan mendapat sambutan yang baik daripada ibu bapa. Program ini adalah program pertama bersama ibu bapa bagi tahun 2017. Banyak lagi program yang bakal dilaksanakan sepanjang tahun ini melibatkan ibu bapa.

Senarai kerja suri rumah

tugas suri rumah, senarai kerja harian, suri rumah, kerja hakikiSaya cuba memahami tugas seorang suri rumah seperti isteri saya. Saya mahu senaraikan kerja-kerja yang dilakukan untuk membandingkan kerja yang perlu saya buat di pejabat. Saya kadang kala terkeluar kata-kata kepada isteri saya "Ma buat apa je kat rumah?". Betapa dayusnya saya. Biasalah saya hanya manusia biasa. Oleh itu, saya cuba senaraikan kerja suri rumah dalam entri kali ini supaya saya lebih menghargai kerja suri rumah isteri saya.

Nuklear Malaysia: Kerjaya kakitangan awam

Agensi Nuklear Malaysia, Nuklear Malaysia, Bekerja di Nuklear Malaysia, bahaya nuklear, radioaktifSelesai temuduga kerajaan saya dimaklumkan bahawa saya diletakkan sebagai calon menunggu. Rasa sedikit kecewa kerana bukan calon yang lulus temuduga kerajaan. Calon simpanan boleh dikatakan masih dalam pertimbangan dan sekiranya ada jabatan yang perlu penambahan kakitangan, berkemungkinan saya akan dihantar ke jabatan tersebut. Saya ditemuduga untuk jabatan lain tetapi mendapat kerja di jabatan lain. Akhirnya Agensi Nuklear Malaysia (Nuklear Malaysia) memilih saya sebagai salah seorang kakitangannya. Saya sangat gembira kerana impian mendapat kerja akhirnya termakbul. Syukur alhamdulillah.

Buang perasaan blog tidak dibaca

blog tidak dibaca? blog tiada pengungjung? Artikel blog, cara membuat blog, cara jana wang blogBila kita menulis artikel di blog, sudah tentu kita mahu orang membacanya kecuali blog pada mode private. Biar sepatah pun perkataan yang dipaparkan pada satu posting, ada sesuatu yang ingin disampaikan oleh penulis blog. Jika tidak mahu orang baca, ianya disebutkan menulis diari dan bukan menulis blog. Setiap penulis blog tentu akan mengambil kira statistic blog, berapa orang sedang membaca, berapa banyak komen daripada pembaca dan terus menulis dengan apa pun tujuannya.

Perubahan kemajuan teknologi telefon

Kemajuan teknologi telefon pintar, telefon jenama nokia, jenama telefon terbaikSewaktu kecil ayah saya memasang telefon rumah daripada Telekom. Nombornya juga saya masih ingat kerana sering cuba mengingatinya bagi tujuan kecemasan. 07-7863**5. Masa itu rasanya umur sekitar darjah 4 atau 5. Masa kecil, bila ada telefon rumah, mulalah tanya kawan-kawan di sekolah. Salin dalam buku nota hutang 555. Memang panjang senarai nombor telefon kawan-kawan. Bila tinggal berjauhan, telefon awam menjadi pilihan. Yang penting ada duit syiling dan buku telefon. Sekarang mahu jumpa telefon awam yang masih elok, memang boleh kira dengan tangan. Walhal bagi tujuan kecemasan, ianya penting.