Memilih pengukus Food Steamer terbaik

Memilih pengukus Food Steamer terbaik| Juadah Hari Raya Aidilfitri di Sarawak tidak lengkap sekiranya tiada sajian pelbagai aneka jenis kek. Jika di sebelah barat Malaysia lebih menghidangkan pelbagai biskut raya, di sebelah timur Malaysia terutamanya anda boleh melihat begitu banyak jenis kek dihidangkan. Kek Lapis Holiday Inn, Kek Coklat Moist, Kek Lumut Cheese, Kek Drinking Chocolate dan sebagainya. Proses pembuatannya juga agak lama berbanding biskut raya selain bahan-bahan acuan yang banyak membuatkan harganya boleh mencecah puluhan ke ratusan ringgit bagi satu jenis kek beracuan 8x8 atau 9x9.

Pilih pengukus Food Steamer terbaik, Pengukus TRIO, Pengukus Pensonic

Ramadhan pada tahun 2017 ini, saya dapat menyaksikan betapa sukar sebenarnya proses pembuatan seloyang kek sebelum berjaya dihidangkan untuk dimakan. Memandangkan isteri hanya menggunakan pengukus jenis gas yang biasa maka proses mengukus boleh mengambil masa sehingga 3 hingga 5 jam untuk siap sepenuhnya. Acap kali juga dia berulang alik ke dapur untuk memastikan air sentiasa mencukupi untuk pengukusan. Sehingga pada satu ketika, sedang isteri mengukus kek, tiba-tiba kehabisan gas pula. Nasib baik juga kedai di kawasan rumah masih beroperasi memandangkan kebanyakkannya tidak menyambut hari raya.

Atas dasar simpati setelah melihat kesukaran isteri saya itu, saya cuba mencari produk pengukus yang lebih berkesan dan mampu memudahkan proses pembuatan kek dan sebagainya untuk digunakan oleh isteri saya pada musim perayaan tahun hadapan. Bagi mereka yang ingin menjadi pengusaha kedai kek, saya rasa ini bukan entri yang sesuai memandangkan kadar pengeluarannya adalah terhad dan berkapasiti rendah. Ianya hanya sesuai untuk suri rumah yang mengambil tempahan membuat kek secara kecil-kecilan sahaja atau untuk kegunaan sendiri.

Pilih pengukus Food Steamer terbaik, Pengukus TRIO, Pengukus Pensonic

Selain daripada pengukus jenis gas yang biasa seperti gambar di atas, terdapat dua jenis pengukus yang dapat saya temui amat sesuai untuk digunakan oleh isteri saya iaitu pengukus Trio Food Steamer TFS 18 atau Pensonic Food Steamer PSM-162S. Kedua-duanya masih dalam pertimbangan. Bagi pengukus jenis Trio Food Steamer, ianya berkapasiti 10L, berkuasa 1800W, 2 Tingkat, Sistem Pemanas Pendua, bersaiz 48 x 36 x 31.5cm dan harga sekitar RM190 (tidak termasuk caj penghataran). Manakala bagi Pensonic Food Steamer PSM-162S pula, berkapasiti 12L, 800W, 2 Tingkat, Heaters for rapid heat, bersaiz 48 x 36 x 31.5cm dan berharga sekitar RM180 (tidak termasuk caj penghataran).

Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan ketara antara kedua-duanya iaitu berat bagi Trio Food Steamer TFS 18 adalah 2.0 Kg manakala berat bagi Pensonic Food Steamer PSM-162S adalah 5.5 Kg. Memandangkan pengukus tidak memerlukan anda membawanya seperti telefon bimbit, bagi saya berat bukan persoalan utamanya. Trio Food Steamer TFS 18 direka dengan Fibre/Plastic Housing manakala Pensonic Food Steamer PSM-162S pula direkabentuk menggunakan Stainless Steel Housing dan ini telah menarik sedikit minat saya berbanding produk Trio Food Steamer TFS 18.

Pilih pengukus Food Steamer terbaik, Pengukus TRIO, Pengukus Pensonic

Beberapa perkara yang positif bagi produk Trio Food Steamer TFS 18 adalah ianya telah mendapat maklum balas yang baik daripada kawan-kawan isteri yang telah menggunakannya. Mereka memaklumkan ianya memudahkan proses pembuatan kek dan penghasilan kek lebih cantik dan lebih berkualiti berbanding menggunakan pengukus biasa walaupun terdapat maklumbalas berkenaan kabel yang dibekalkan terlalu pendek. Ianya memerlukan anda membeli kabel penyambung lain tetapi itu kesulitan yang boleh diselesaikan dengan mudah.

Saya juga telah mengutarakan kepada isteri berkenaan produk Pensonic Food Steamer PSM-162S berbanding Trio Food Steamer TFS 18 namun masih belum mendapat kelulusan isteri sepenuhnya. Oleh itu saya masih lagi dalam proses pertimbangan terakhir sebelum membuat keputusan membeli supaya ianya berbaloi pada harga, tahan lama dan paling penting mampu memberikan jaminan keselamatan semasa menggunakan produk tersebut. Jika anda menggunakan salah satu daripada 3 produk di atas, sila nyatakan maklum balas anda untuk membantu saya membuat pilihan terbaik bagi pengukus makanan (Food Steamer). Wallahualam.

20 Comments

Pengukus yang bagus mestilah yang berkualiti dan selamat untuk digunakan..

Betul tu hanafi... lebih-lebih lagi jika melibatkan barang elektrik, kena betul-betul memilih...

Ada 1 pengukus beli kt kelantan

Oh ok... Pengukus jenis apa tu?

Setakat ni saya masih guna pengukus Tradisi tu. Tapi aritu kwn ajak main kutu beli noxxa steamer,boleh tahan harganya Mahal, tu yg tak jadi beli lagi.
Saya pun lebih suka pensonic tu.

Noxxa Steamer saya belum survey lagi, thanks infonya...

kat rumah CCL pakai pengukus mcm gmbr first tu

dkt rumh busyra pun d. tp bkn jnm pensonic la.. hehe. jenm lama je..

kat rumah ada jugak dah pengukus jenis macam ni :D

Mesti sedap kek air tgn pn isteri tu. Kirim 1 ke KL ye. Hehe.

Wah bestnya pengukus tu

Kalau penggunaan steamer utk kapasiti tinggi berbaloi juga Tuan.. Kena consider juga jimat elektrik atau tidak. Kalau semua okay memang boleh beli.. Berbaloi-baloi..

Jenama lama tapi kalau pandai jaga, boleh bertahan juga Busyra....

Banyaklah Nad buat kuih kan raya ni...

InsyaAllah Sis Ana... saya rasa sedap je, tak tahulah kalau orang lain rasa... hehe

Boleh beli tu mama... :)

Tu la, alang-alang ada tempahan raya, berbaloi lah beli kan untuk wife...

Saya lebih suka guna pnegukus jenis gas.. Sebab saya ada pengukus tu je.. hehehe.. Yang guna elektrik ni tak pernah cuba lagi jadi tak boleh nak beri pandangan..

Pengukus gas masalahnya satu je la, bila masak gas habis, terbantut kek...

Secebis mutiara kata adalah cermin diri, seribu bahasa lambang peribadi. Paku dulang paku gelas, tinggalkan jejak untuk dibalas.
EmoticonEmoticon