Kenapa perempuan period mudah marah

Kenapa perempuan period mudah marah| Hanya perempuan sahaja yang mengalami "period" atau "datang bulan" dalam bahasa mudah kita fahami. Tiada seorang pun lelaki mempunyai masalah period seperti perempuan. Jika lelaki mudah marah maknanya dia seorang panas baran dan bukannya period. Apakah maksud period? Mengapa ini berlaku?

Kenapa perempuan period mudah marah, PMS, period, Menstrual Pain, Kitaran Haid

Period berlaku apabila lapisan uterus semakin tebal untuk mempersiapkan telur yang disenyawakan jika wanita hamil. Sekiranya telur tidak disenyawakan, lapisan itu dilepaskan dari badan sebagai darah melalui faraj. Proses bulanan ini dipanggil menstruasi atau tempoh. Biasanya berulang kali berlaku pada sekali dalam tempoh sebulan atau lebih. Seorang perempuan menjadi hamil jika telur disenyawakan oleh sel sperma lelaki dan melekat pada dinding rahim. Jika telur tidak disenyawakan, ia akan pecah. Kemudian, tahap hormon jatuh, dan lapisan tebal rahim ditumpahkan semasa haid. Hari 1 bermula dengan hari pertama tempoh anda.

Apa yang perlu lelaki tahu? Kebanyakan period berlaku bagi tempoh masa 3 hingga 5 hari. Akan tetapi, jika berlaku dari 2 hingga 7 hari adalah juga perkara biasa. Untuk beberapa tahun pertama selepas haid bermula, kitaran yang lebih panjang adalah biasa. Kitaran perempuan lebih cenderung untuk singkat dan menjadi lebih teratur seiring dengan peningkatan usia. 

Ramai perempuan mempunyai kekejangan dan gangguan kejang semasa haid mereka. Sesetengah perempuan dari 20-50 peratus mempunyai ketidakselesaan fizikal atau emosi yang dikenali sebagai Sindrom Premenstrual (PMS) kira-kira seminggu sebelum haid, atau semasa beberapa hari pertama haid. Oleh sebab itu tidak hairanlah kenapa perempuan period mudah marah



Semasa Period (PMS), Amygdala di otak yang mengawal emosi akan meningkatkan aktivitinya. Kita juga akan melihat tahap rendah serat kimia yang baik seratonin dan neuro-pemancar gaba yang mempunyai kesan anti-kegelisahan. Jumlah serotonin yang rendah di dalam otak dikaitkan dengan kemurungan, kerengsaan, dan keinginan memuncak untuk karbohidrat. Hal ini menjadi punca mengapa tekanan dan kecemasan yang akan menjadi tinggi yang boleh dijadikan alasan kenapa perempuan period mudah marah.

Hormon perempuan akan menjadi tidak menentu saat perempuan mengalami period. Kadar naik turun Estrogen pada tempoh PMS akan memberikan kesan kepada mood perempuan. Salah satu hormon, Progesteron juga mampu menggangu perasaan perempuan ketika datang bulan. Oleh sebab itu, masalah perkara kecil jika tidak diuruskan dengan baik akan memburukkan lagi keadaan perempuan yang sedang period.


Oleh kerana apabila melibatkan tempoh datang bulan ini akan membuatkan perempuan berasa sakit, lelaki perlu bayangkan saat kita sakit gigi, sakit kepala dan sebagainya. Begitulah perumpamaannya kerana dalam tempoh PMS perempuan sedang menahan kesakitan kesan daripada period tersebut. Ada perempuan mengalami sedikit sahaja kesakitan. Namun ada juga sehingga ke hospital kerana mengalami simpton kesakitan yang sangat teruk. Jadi tahulah kenapa perempuan period mudah marah kan?

Disamping itu juga, apabila perempuan mengalami kesakitan akibat period, perkara lain akan membuatkan keadaan menjadi lebih teruk seperti sudah sakit tidak ada selera mahu makan atau semasa sakit, kecukupan tidur menjadi tidak menentu. Semua perkara ini akan mengganggu kesuluruhan sistem badan. Apatah lagi perempuan yang terpaksa melayan karenah anak dan suami di rumah. Maka berhati-hatilah jika perempuan sedang period kerana mereka mudah menjadi moody, pemarah dan emosi terganggu. Fahamilah mereka adalah tugas lelaki.

4 Comments

Tau xpe. Lelaki pun kena prihatin jugak tau..

Itulah pasal cikLa.. cerewet gak nak jaga mood perempuan ni... hihi...

Untung suami yang wife breastfeed baby, kadang2 sampai setahun lebih tak dtg period. Tapi adakah mood dia sentiasa ok? Tetiba terlintas persoalan itu...

Wah sampai setahun lama juga tu... Tak mungkin mood akan stabil sentiasa...

Secebis mutiara kata adalah cermin diri, seribu bahasa lambang peribadi. Paku dulang paku gelas, tinggalkan jejak untuk dibalas.
EmoticonEmoticon