Penghasilan pendapatan di Google Adsense

Penghasilan pendapatan di Google Adsense| Pendapatan melalui iklan Google Adsense di blog bergantung kepada beberapa faktor terutamanya tentang bagaimana cara pilih unit iklan Adsense yang sesuai, jenis iklan Google Adsense dan berapa banyak jumlah trafik pengunjung ke blog anda. Begitu banyak tips Google Adsense tentang bagaimana meningkatkan pendapatan melalui iklan Google Adsense yang telah dikongsi oleh pakar-pakar Google Adsense.

Cara berkesan untuk lulus (Approved) Google Adsense juga telah dikongsikan oleh pakar Google Adsense seperti Bro Wayne Harraz yang telah banyak membantu saya dalam proses mendapat status lulus daripada Google Adsense setelah gagal begitu banyak cubaan saya untuk lulus permohonan Google Adsense seperti yang telah saya huraikan dalam entri Kenapa permohonan Google Adsense gagal. Setelah berguru dengan Bro Wayne Harraz, Akhirnya lulus Google Adsense juga. Maka setelah itu bagaimana penghasilan pendapatan di Google Adsense? Adakah lumayan seperti yang digembar-gemburkan oleh kebanyakkan "otai-otai" Adsense?

Saya pernah juga membaca beberapa entri daripada luar negara berkenaan pendapatan di Google Adsense. Walau bagaimanapun amat jarang memperlihatkan jumlah penghasilan di Google Adsense mereka. Mengapa ianya begitu rahsia untuk dibincangkan? Ada sebabnya tersendiri. Oleh sebab itu, sangat sukar untuk kita menilai sejauh mana keberkesanan unit iklan Google Adsense yang kita pilih sama ada mendapat penghasilan pendapatan yang tinggi atau tidak kerana untuk membuat perbandingan pasti memerlukan nilai. Selain daripada penghasilan pendapatan Google Adsense melalui blog, penghasilan pendapatan Google Adsense juga boleh dibuat melalui platform You Tube seperti yang saya catatkan pada entri Cara buat duit dengan merakam untuk youtube video. Channel You Tube saya [Bilalelakiberbicara Channel] juga semakin meningkat jumlah Views dan akan terus meningkat walaupun perkongsian video yang tidak seberapa. InsyaAllah.

Memilih jenis unit iklan terbaik Google Adsense


Saya juga tidak terlepas untuk melakukan beberapa penilaian dan eksperimen untuk melihat sejauh mana unit iklan Google Adsense yang saya pilih mampu mendapatkan pulangan yang tinggi melalui blog BILALELAKIBERBICARA.COM. Buat masa ini, saya belum mampu untuk menghasilkan beberapa lagi buah blog untuk mengoptimumkan penghasilan pendapatan melalui Google Adsense kerana untuk mewujudkan sebuah blog bukan sahaja memerlukan komitmen dan kerahan idea tetapi kesukaran mencuri masa di samping tugas-tugas lain mengetepikan usaha saya untuk menambah satu lagi blog baru. Berbalik isu tadi, kebanyakkan perkongsian yang saya baca di Google+ dan blog lain, ada beberapa cadangan berkenaan jenis unit iklan yang terbaik diletakkan di dalam sebuah blog. Bergantung juga di mana lokasi yang sesuai untuk meletakkan iklan dan kemungkinan besar banyak terlihat oleh pengunjung blog juga amat penting.

Terdapat beberapa jenis pilihan unit iklan Adsense yang boleh anda pilih melalui Ad Units yang disediakan oleh Adsense. Jika anda kurang mahir untuk memilih unit iklan Adsense, anda boleh menggunakan template blog yang sudah menyediakan lokasi unit iklan yang boleh diletakkan. Sama ada anda memilih unit iklan jenis 970x90, 728x90, 300x250 atau sebagainya. Kini Adsense telah menyediakan pelbagai variasi unit iklan seperti In-Art, In-Feed, Matched Content dan sebagainya. Nampaknya Google Adsense semakin memudahkan blogger untuk membuat pilihan unit iklannya sendiri. Walau bagaimanapun, apakah unit iklan Adsense yang kita pilih adalah terbaik dalam memberikan pulangan yang setimpal dengan sejumlah trafik yang kita ada?

Penghasilan pendapatan Google Adsense, jenis iklan Google Adsense

Jika anda dapat lihat gambar seperti di atas, berikut adalah beberapa jenis unit iklan telah saya pasang di blog saya untuk tujuan penghasilan pendapatan dari Google Adsense. Namun nama unit iklan Adsense yang saya guna tidak semestinya anda perlu ikuti kerana terpulang kepada kemahuan anda sendiri untuk menamakan unit iklan sendiri. Jadi bagaimanakah prestasi unit iklan-iklan saya? Sejak blog ini diluluskan untuk memaparkan iklan Google Adsense pada penghujung bulan Julai 2017, gambar di bawah adalah "Screenshoot" Performance Report Adsense saya untuk sebulan lebih sahaja. 

Penghasilan pendapatan Google Adsense, jenis iklan Google Adsense

Walau pun saya sedar bahawa jumlah trafik ke blog saya tidaklah begitu tinggi dan memberansangkan, namun hasil sedikit-sedikit ini jika dikumpulkan akan menjadi banyak juga. Berbanding dengan unit iklan Nuffnang sebelum ini, saya boleh katakan ianya melebihi 10 kali ganda peningkatan pendapatan dengan Google Adsense (jumlah trafik yang hampir sama). Daripada apa yang dapat saya simpulkan bahawa jenis unit iklan daripada jenis Responsive mendominasi penghasilan pendapatan Google Adsense saya. Namun begitu, bagi tempoh jangka masa sebulan setengah ini, sebenarnya unit iklan jenis 300x250 telah menjana pendapatan lebih lumayan berbanding unit iklan jenis responsive (Header). Unit iklan 300x250 saya letakkan di bahagian Sidebar dan bawah entri. Pada mulanya saya sangkakan bahawa Unit iklan 300x250 di sidebar memberikan lebih lumayan dalam penghasilan pendapatan Google Adsense tetapi pengunjung blog tidak mahu melihat iklan. Mereka mahu membaca entri dan setelah membaca entri maka segelintir mereka memberikan klik kepada unit iklan tersebut di bahagian bawah entri.

Jana pendapatan melalui Google Adsense

Alhamdulillah saya bersyukur sehingga kini bahawa blog ini telah lulus permohonan Google Adsense. Sesuatu yang saya tidak sangka. Pada masa ini, apa yang saya akan lakukan adalah meningkat jumlah pendapatan di Google Adsense dengan cara yang tidak melanggar peraturan kerana apa yang kita nikmati pada hari tidak semestinya kekal kerana sebarang pelanggaran terhadap polisi Google Adsense akan menyebabkan akaun akan dibekukan dan sebagainya. Bagi seorang blogger, ini adalah pendapatan sampingan dan kadang-kala pendapatan sampingan ini pernah membeli sarapan pagi bagi seluruh seisi keluarga. Meningkatkan jumlah trafik, terus menulis entri dengan memperbaiki teknik Search Engine Optimization (SEO) serta meneruskan ukhwah antara blogger lain menjadi keutamaan pada masa akan datang.

Penghasilan pendapatan Google Adsense, jenis iklan Google Adsense

Jika dilihat daripada gambar di atas, pendapatan untuk blog ini dalam anggaran USD5.76 sahaja. Nilainya mungkin kecil berbanding blog-blog lain yang lebih tinggi trafiknya. Saya menetapkan sasaran untuk "Withdraw" pendapatan tersebut sekurang-kurang sebelum musim persekolahan bermula pada penghujung tahun 2018 bagi menampung cabaran ekonomi semasa. Walaupun nilainya kecil tetapi saya berbangga atas pencapaian diri sendiri kerana sikap yang positif akan menghasilkan sesuatu yang positif. Untuk menjana pendapatan melalui Video You Tube pula, pada saat ini masih belum mencapai tahap minimum untuk di"review" iaitu mencapai sekurang-kurangnya 10 ribu "Views". Entri ini ditulis bukan untuk membandingkan pendapatan dengan blog lain tetapi adalah memberi inspirasi dan idea bagaimana untuk mengatur cara unit iklan Google Adsense di blog serta perkongsian pengalaman bersama Google Adsense. Apa yang baik dan bermanfaat ambil sebagai panduan dan apa yang buruk dalam blog ini, mohon abaikan sahaja. Wallahualam.

20 Comments

Alhamdulillah..moga terus success dan terus menjana pendapatan..

Nanti saya baca sekali lagi. Banyak saya tak faham. Bukan tulisan yg saya tak faham tapi istilah2 blog yg saya belum faham.

Thmks kongsi ni.

InsyaAllah, pelan2 Adam... nanti Adam faham lah...

wow..banyaknya..share skit..:)

Mana ada banyak sis... sendu je tu... huhu

e'in tak penah nak amek tahu pasal adsense nie.. huhuhuhu

Boleh ambik tahu Ein.. mana tau ada rezeki nanti..

"tak begitu tinggi" hmmmm hmmmm jealous tahu tak? adsense ni untuk yg have have tinggi trafik kot.. huhu...

NEEZA | Malaysia Lifesyle Blogger

Tak tinggi Neeza... Bukan sekadar trafik je Neeza... ada cara-caranya...

Tak tinggi pun adsense huhuhu

Boleh lah juga buat simpanan hari tua... hihi...

Tahniah Noor azlan. Takpe sikit2 lama2 jd Bukit. Mama belum Ada kekuatan nak apply Google AdSense lagi hihi.. btw mama dh subscribe YouTube awak. Silalah subscribe YouTube mama juga ye

Terima kasih mamapp... saya dah subscribe juga channel mamapp....

sikit2 lama2 jd bukit.. InshaAllah

Betul tu Busyra... Ibarat menabung....

Mana ada powe Wafi.... biasa2 aje...

Secebis mutiara kata adalah cermin diri, seribu bahasa lambang peribadi. Paku dulang paku gelas, tinggalkan jejak untuk dibalas.
EmoticonEmoticon