Wednesday, October 17, 2012

Kenali Orang Melalui Jenis Darah

Mengenal orang melalui jenis darah
Secara psikologi [maksud], personaliti seseorang dapat dibaca dan dilihat melalui kumpulan darah. Hal ini terkait dengan hasil keputusan kajian ke atas kumpulan sampel dan menjadi asas bagi kita untuk menilai serba sikit personaliti manusia tentang perilaku, mental dan sebaginya. Seperti kebiasaannya perkara ini terlalu subjektif dan bukan fakta. Jadi tidak perlu ambil serius terhadap perkara di bawahnya.

Mari belajar dan kenali personaliti anda serta pasangan anda. Namun anda perlu tahu apakah kumpulan darah anda terlebih dahulu. Untuk menentukan jenis kumpulan darah anda, boleh melakukan ujian di makmal-makmal swasta atau pun di Hospital Kerajaan yang terdekat.


Gologan Darah A

 1. Orang yang bergolongan darah A ini biasanya berkepala dingin, serius, sabar dan tenang. 
 2. Orang yang bergolongan darah A ini mempunyai karakter yang tegas, dipercayai namun keras kepala. 
 3. Sebelum melakukan sesuatu perkara, mereka memikirkannya terlebih dahulu serta merancangnya secara matang. Mereka melakukan sesuatu dengan bersungguh-sungguh dan secara konsisten. 
 4. Mereka berusaha membuat diri mereka sewajar dan seideal yang mungkin. 
 5. Mereka selalu kelihatan menyendiri dan jauh dari orang ramai 
 6. Mereka cuba menekan perasaan mereka dan kerana sering melakukannya mereka kelihatan tabah dan cekal walaupun sebenarnya mereka mempunyai kelemahan diri seperti gugup dan sebagainya. 
 7. Mereka cenderung keras terhadap orang-orang yang tidak sependapat. Oleh itu, mereka lebih suka berada di sekitar orang-orang yang ’sekepala’. 

Gologan Darah B 

 1. Orang yang bergolongan darah B ini cenderung penasaran dan tertarik terhadap segalanya. 
 2. Mereka juga biasanya mempunyai terlalu banyak kegemaran dan hobi. Kalau sedang suka dengan sesuatu biasanya minat mereka menggebu-gebu namun cepat juga bosan. 
 3. Tapi biasanya mereka dapat memilih mana yang lebih penting dan utama dari sekian banyak hal yang dikerjakannya. 
 4. Mereka cenderung ingin menjadi nombor satu dalam pelbagai bidang daripada hanya dianggap rata-rata. Tetapi mereka juga cenderung melalaikan sesuatu jika terfokus dengan kesibukan yang lain. 
 5. Dari segi luaran, mereka kelihatan cemerlang, riang, dan bersemangat. Namun sebenarnya hal itu semua sama sekali berbeza dengan apa yang ada di dalam diri mereka. Mereka boleh dikatakan sebagai orang yang tidak suka bergaul dengan banyak orang. 

Gologan Darah O 

 1. Orang yang bergolongan darah O,biasanya berperanan memberi semangat dalam suatu kumpulan. Mereka sering bertindak mewujudkan keharmonian di antara anggota kumpulannya. 
 2. Sikap mereka kelihatan seperti orang yang menerima dan melaksanakan sesuatu dengan tenang. Mereka pandai menutupi sesuatu sehingga mereka kelihatan selalu riang, damai dan tidak punya masalah sama sekali. Tapi kalau tidak tahan, mereka pasti akan mencari tempat atau orang untuk mengadu. 
 3. Mereka biasanya pemurah (baik hati), senang berbuat kebajikan. Mereka dermawan dan tidak segan-segan mengeluarkan wang untuk orang lain. 
 4. Mereka biasanya dikasihi dan disenangi oleh semua orang. Tapi mereka sebenarnya keras kepala juga, dan Namun, mereka sangat fleksibel dan sangat mudah menerima hal-hal yang baru. 
 5. Mereka mudah di pengaruhi oleh orang lain dan dengan apa yang mereka lihat dari kaca TV. 
 6. Mereka seperti seseorang yang berkepala dingin dan dipercayai tapi mereka sering tergelincir dan membuat kesalahan yang besar kerana kurang berhati-hati. Tapi hal itu yang menyebabkan orang yang bergolongan darah O ini dicintai. 

Gologan Darah AB 

 1. Orang yang bergolongan darah AB ini mempunyai perasaan yang sensitif dan lembut. 
 2. Mereka penuh keprihatinan akan perasaan orang lain dan selalu mengambil berat dan berhati-hati 
 3. Namun mereka keras dengan diri mereka sendiri dan juga dengan orang-orang yang dekat dengannya. 
 4. Mereka seolah mempunyai dua keperibadian. 
 5. Mereka sering menjadi orang yang sentimental dan memikirkan sesuatu terlalu dalam. 
 6. Mereka mempunyai banyak teman, tapi mereka memerlukan waktu untuk bersendirian bagi memikirkan persoalan dan masalah mereka sendiri. 
[Note] Bagi mereka yang mempunyai Darah X, Darah Y, Darah Z, Darah Dracula, Darah Muda dan sebagainya, tidak dapat dinyatakan disini.